Aarhus Universitets segl

Søg ned i dybet med Aarhus Universitet under megaeventen The Ocean Race

Arrangørerne forventer 400.000 gæster på Aarhus Havn, når The Ocean Race, verdens hårdeste havkapsejlads, rammer Aarhus fra 29. maj til 8. juni 2023. Aarhus Universitet har masser af aktiviteter på to forskellige skibe midt på Sustainability Island, lige ud for Bestseller bygningen.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

mandag 29. maj 2023, kl. 10:00 - torsdag 8. juni 2023, kl. 21:00

Sted

Sustainability Island, Pier 2, Aarhus Havn

Arrangør

Ocean Race, Aarhus

For første gang nogensinde bliver Danmark en stopover på Ocean Race-ruten, når de hurtige både lægger til kaj i Aarhus. Og det kommer ikke til at gå stille af. Med et særdeles omfattende program, bliver der underholdning og oplysning for besøgende i alle aldre: https://tor.aarhus.dk/.

Under hele perioden finder du Aarhus Universitet på Forskningsskibet Aurora og Skonnerten Brita Leth, der ligger side om side på Sustainability Island. Ekspeditionsskibet Tara Oceans slutter sig også til flåden i en udvalgt periode og fra telte på kaj-kanten kommer der også et væld af aktiviteter fra Aarhus Universitet.

Skoleklasser i dagtimerne

”Gennem ugedagene sætter vi fokus på biodiversiteten i havet og inviterer skolebørn fra Aarhus og omegn om bord”, fortæller projektleder Signe Brokjær, Institut for Biologi, der er koordinator for Aarhus Universitets aktiviteter.

En klasse sejler dagligt med projekt ’Hovedet i Havet’ ud på Aarhus Bugt ombord på den historiske skonnert Brita Leth. Her samler eleverne selv prøver ind, som de efterfølgende analyserer dels på Brita Leth og dels i teltene, der er opsat på kajen.

Eleverne hører om den nyeste forskning i havmiljøet ombord på forskningsskibet Aurora og prøver at hjælpe biodiversiteten i havet, ved at bygge deres egne fiskebørnehaver. Hver klasse får deres egen fiskebørnehave, som hænges op i havnebassinerne, hvor eleverne kan følge dem de næste mange år.

Forskere formidler deres viden

I weekenden d. 3. – 5. juni fortæller repræsentanter fra institutterne Geoscience, Ecoscience, Biologi og Molekylær Biologi om den seneste forskning og er klar til at møde det store publikum og svare på alt mellem himmel og jord.

Her kan du bl.a. høre om øresten i fisk, livets opståen levende elektriske ledninger, forhistorien i mudderet, spændende prøvetagningsudstyr og meget mere. 

I weekend og helligdage er der åbent skib på både Aurora og Brita Leth, hvor man kan få rundvisninger, prøve at lave knob og stik, som en rigtig sømand og tale med de to besætninger.

Du kan også være kreativ med havet. Man kan bl.a. lave sit eget tang-tryk, røre og se spændende organismer fra havet og smage lækre smagsprøver, når masterchef Thomas Vedsø Szygenda disker op med lækkerier fra havet.

Kom og dyk ned i havets fascinerende verden den 29.5 kl. 10-14 og den 3.6 - 5.6 kl. 10-17.

Yderligere oplysninger

Koordinator Signe Brokjær, projekt Hovedet i Havet, Institut for Biologi, Aarhus Universitet, mail: signe.brokjaer@bio.au.dk; tlf.: 5317 3454