Kattrup vildnis er et stort område i det vestlige Sjælland på omkring 1000 ha. ejet af et gods. Området består af store landbrugsmarker hvor driften ophører, løvskove, især med bøg, med små rester af intakte og nedbrudte rigkær, der stadig er levested for sjældne orkideer som Mygblomst (Liparis loeselii) og Sump-hullæbe (Epipactis palustris). Indtil for nylig er områderne blevet drevet som landbrug og skovbrug, men nu skal områderne omdannes til natur efter ønske fra lodsejer. Planen er at introducere store planteædere, der vil genoprette naturlige processer og forstyrrelser (græsning, frøspredning osv.) og dermed fremme biodiversiteten. Dog har introduktionen af planteædere vist sig at være en langsommelig proces på grund af behovet for tilladelser, fx er det ikke tilladt at lade græssende dyr færdes i skovene på grund af Skovloven, der beskytter træproduktion, men forhindrer vildere græsningsregimer, og en introduktion af grise eller vildsvin er meget kontroversiel på grund af et forsigtighedsprincip mod afrikansk svinepest, som beskytter svineindustrien. Desuden krydser offentlige veje det område, der ejes af godset. Rewilding af moderne landskaber er en kompliceret proces.
I 2022 blev der etableret et intensivt overvågningsprogram, der skal følge vegetationsudviklingen, når de intensive landbrugs- og skovbrugsaktiviteter ophører. I alt undersøges 251 prøvefelter næsten årligt for karplanter, mosser og laver. En række græsningshegn vil blive etableret for at overvåge virkningerne af de introducerede store planteædere.
Fremtidige scenarier for landskabsændringer ved Kattrup visualiseres ved hjælp af virtual reality for at præsentere lokale interessenter for den transformation, der er mulig ved forvildingen af landskaberne.
Samlet artsliste fra vores prøvefelter.