I august 2020 tog en gruppe nationale og internationale forskere på ekspedition med undersøgelsesfartøjet R/V Uthörn. Basen var Marinbiologisk Station Rønbjerg, og ekspeditionens mål var indsamling af prøver af opblomstrende giftige planktonarter i den vestlige del af Limfjorden.
Gennem de sidste 10 år har en bestemt planktonart, Alexandrium pseudogonyaulax, været dominerende i Limfjorden. Forskerne ønskede at undersøge den aktuelle forekomst af denne og andre skadelige algearter og måle havvandets indhold af toxiner, som produceres af algerne.
Prøverne blev analyseret for vegetative A. pseudogonyaulax-celler i vandsøjlen og levedygtige cyster i de øverste sedimentlag. Desuden blev der foretaget målinger af bio-optiske parametre, næringsindhold, ledningsevne, temperatur og densitet.
I ekspeditionen deltog forskere fra:
Desuden deltog en forskergruppe fra Helmholtz Center for Marine Biodiversity for at indsamle prøver til analyse af eDNA, mens en anden forskergruppe fra Aalborg Universitet deltog for at måle fjordvandets indhold af mikroplastik.
Undersøgelserne blev gennemført på dagsture med afgang fra Thyborøn, Løgstør og Aalborg hvor Marinbiologisk Station Rønbjerg blev brugt til overnatning og som logistisk base.