Biodiversitet - mangfoldigheden af levende organismer - er noget vi mennesker er omgivet af, fascieneret af, og afhængige af. Men hvordan, hvornår og hvor er biodiversiteten opstået? Hvorfor er den meget ujævnt fordelt over kloden, med ca. halvdelen af verdens biodiversitet koncentreret i tropernes regnskove, som kun fylder <10% af verdens landareal? Hvorfor er der kun få arter af dyr, planter eller svampe som findes mange steder, mens de fleste er begrænset til meget små områder? Min forskning prøver at besvare disse og andre fundamentale biodiversitets-spørgsmål vha. genomiske og biogeografiske metoder, med fokus på blomsterplanterne (ca. 330.000 arter) og især palmerne (ca. 2.500 arter).
Hos mig kan du lære, hvordan man rekonstruerer "livets træ" - stamtræet som viser slægtskabsforholdene mellem alle levende arter - ud fra DNA-sekvenser, og hvordan man bruger træet til at forklare biodiversitetens oprindelse og fordeling på kloden. Jeg underviser i fylogenetiske metoder, botanik, biogeografi og makroøkologi, og vejleder jævnligt bachelor-, speciale-, ph.d.- og postdoc-projekter indenfor mit forskningsområde. Udover et dybere kendskab til evolutionære og økologiske processer kan du hos mig blive bedre til mange relevante metoder som programmering, bioinformatik og geografiske informationssystemer (GIS).
Udover Aarhus Universitet er jeg også tilknyttet Royal Botanic Gardens, Kew, i London, som er en af verdens førende forskningsinstitutioner indenfor plantevidenskab. En stor del af min forskning foregår i tæt samarbejde med kollegaer i Kew. Lige nu har vi fælles projekter omkring blomsterplanternes og palmernes fylogeni, og regnskovenes oprindelse, med fokus på Madagaskar.
Jeg samarbejder også med kollegaer på andre forskningsinstitutioner og universiteter bl.a. i Frankrig, Madagaskar, Schweitz, Storbritannien, Tyskland og USA.