Aarhus Universitets segl

Jens Würgler øser af sin enorme viden om iltsvind

Mr. Iltsvind, alias seniorrådgiver Jens Würgler Hansen, Institut for Ecoscience, trak en dag ud af sin travle kalender og sejlede med projekt Hovedet i Havet for at øse af sin enorme viden om iltsvind i danske farvende.

Ombord på Skonnerten Brita Leth tog Jens Würgler sammen med besætningen og holdet bag Hovedet i Havet imod 2.X fra Mariager Fjord Gymnasium. Eleverne målte ilt, salinitet og temperatur i overfladevand og bundvand.

Og iltsvindet i bundvandet afslørede tydeligt ved en kraftig stank af svovlbrinte og meget lave iltkoncentrationer. Der var derfor heller ikke mange dyr at finde, I de bundprøver eleverne fiskede op.

I år er netop 25 år siden Mariager Fjord døde totalt pga. iltsvind, selv om andre danske fjorde klarede sig fint netop den sommer. Jens Würgler gav eleverne en grundig forklaring på fænomenet og fortalte om den generelle udvikling af iltsvind i de danske farvande.

Det var en stormomsust dag som forhåbentlig blæste god viden ind i de unge hjerner og nyt ilt til bundvandet af Mariager Fjord, så den atter klarer et år.

Eleverne bruger den nye viden i et undervisningsforløb om eutrofiering og havmiljø.