Aarhus Universitets segl

Skoleelever får Hovedet i Havet med deres lokale naturvejleder

Efterårskulden bider i kinderne denne november morgen på Sønderborg Havn. De grønklædte naturvejledere fra kommunen samler eleverne fra 7. klasse omkring det opsatte bord.

Grimasserne er skeptiske - som kun en 7. klasse kan skære dem. Ingredienserne på bordet er ikke noget, de normalt finder frem af madkasserne.  Her og nu skal de i fællesskab lave vafler med tang toppet med røgede muslinger og rygeostcreme.

Efter lidt kæk opmuntring fra de mest friske elever, giver flertallet vaflerne en chance. Og de er faktisk ikke så dårlige, mener de fleste – til deres egen store overraskelse.

Togt med fokus på havmiljøet

Workshoppen om mad fra havet var en af flere, som eleverne var igennem på formidlingstogtet, hvor projekt Hovedet i Havet sejlede Aarhus Universitets forskningsskib Aurora ned gennem Lillebælt. Togtet varede tre uger, og der var stop i Vejle, Fredericia, Middelfart, Kolding og Sønderborg.

Skoleelever fra 6. til 9. klasse stillede skarpt på havmiljøet gennem en række aktiviteter, der var arrangeret af kommunernes naturvejledere og naturfagskoordinatorer i samarbejde med projekt Hovedet i Havet.

Havmiljøet i Danmark har det generelt skidt, og særligt Lillebæltsområdet er i høj grad ramt af iltsvind hvert år. Togtets mål var at sætte fokus på havmiljøet og at få de unge i tale. Hvad ved de om deres lokale hav? Hvad betyder havet for dem, og hvilke ønsker har de for havets fremtid

Projekt Hovedet i Havet, der er forankret på Aarhus Universitet, ønsker at få havet på skoleskemaet. På togtet med Aurora skete det med oplæg om havmiljø, workshops med tangdyrkning, muslingedissektion, mad fra havet og meget, meget mere.

Klasserne deltog en hel skoledag, hvor eleverne roterede mellem stationer bemandet af lokale naturvejledere, undervisere fra Hovedet i Havet samt Auroras besætning, så eleverne, ud over at lære om havet, også kunne opleve et forskningsskib og høre om livet som sømand.

Hovedet i havet og fingrene i mudderet

På Auroras dæk står et stort kar med krabber, eremitkrebs, snegle, småfisk, søstjerner, søpindsvin, sjove polypdyr og svampedyr. Nysgerrige øjne følger livet i karret. Et par forsigtige hænder ryger impulsivt i vandet for at røre dyrene. Eleverne er tydeligt overraskede over hvor meget forskelligt liv, der findes på et stenrev.

I et andet kar er der stinkende sort mudder gravet op fra et andet sted på havbunden. Lugten afspejles i elevernes grimasser. Her er der ikke meget liv – måske et par børsteorme og snegle.

Unge dynamiske biologistuderende fra Aarhus Universitet står for en stor del af formidlingen.  Deres entusiasme og kærlighed til havet er smittende og den fanger de yngre skoleelever.

På land møder eleverne de lokale naturvejledere til en workshop om det lokale havmiljø. Eleverne skal selv prøve at finde løsninger på det dårlige havmiljø. Saks, papir, lim, sten og gamle flasker. Alt kommer i spil for at bygge et kreativt produkt, som ved togtets afslutning skal indgå i en vandreudstilling, der udstilles i biblioteker og kulturhuse i de fem besøgte byer.

I Middelfart står naturvejleder Annette Weiss i spidsen for workshoppen på land. I teltet på kajen pynter bannere med flotte fotos af havdyr og tang fra Naturpark Lillebælt. Nogle elever er overraskede over at høre, at de bor i en Naturpark. Andre ved det godt: De har nemlig tidligere haft besøg af Annette hjemme på skolen.

Annette Weiss ser samarbejdet med Hovedet i Havet som en mulighed for at tilbyde skolerne noget ekstra, hun ikke selv kan give dem. Hun ser også samarbejdet som en mulighed, for at hun selv som naturvejleder kan holde sig skarp på ny viden.

”For eleverne er det en stor dag. De får en sjælden kontakt til universitetsverdenen samt et indblik i ’hvad kan jeg blive, når jeg bliver stor’”, siger Annette Weiss.

Naturvejlederen peger også på, at der en stor ’wow-effekt’ i forskningskibet Aurora. Det rammer særligt den gruppe elever, der er til store maskiner, fedt måleudstyr og masser af computerskærme og som måske ikke synes, det er superspændende at kigge på fiskeindvolde og mudderbund.

Naturvejleder i Kolding Kommune/Naturpark Lillebælt, Birgitte Braae Andresen er også glad for samarbejdet med universitetet.

”Sådan et fysisk besøg med et ’rigtigt’ forskningsskib med ’rigtige’ forskere giver en helt særlig oplevelse hos eleverne. De får følelsen af at være med helt fremme i forreste række, hvor den nyeste viden og forskning er. Eleverne kan især spejle sig i de unge universitetsstuderende på skibet. Jeg er sikker på, at det er med til at så en interesse for science-fag i deres valg af videre uddannelse”, siger Birgitte Braae Andresen.

Hvorfor gør vi det?

For at passe bedre på havet, skal vi vide noget mere om det. Ikke kun om problemerne med havmiljøet men også om det fantastiske liv, der findes under overfladen.

Togtets hovedpersoner var skoleelever og deres lærere, men masser af lokale borgere kiggede forbi til åbent skib og fik en snak med forskere og formidlere om deres lokale havmiljø.

Under togtet var der også mulighed for at komme til foredrag med havforskere, komme helt tæt på havets dyr og tang og se udstillingen af elevernes flotte kreative produkter. Derudover var lokale politikere med ude på Lillebælt for at høre om, og med egne øjne opleve havets tilstand.

I alt besøgte 2500 mennesker årets togt, heraf var cirka 1200 elever og lærere.

Vi er fælles om havet

Samarbejdet mellem de lokale naturvejledere og projekt Hovedet i Havet booster naturformidlingen hos begge parter.

Hovedet i Havet kommer med ny havforskning i ryggen, samt kontakt til forskere, som bidrager med oplæg til at kvalificere debatten med de lokale politikere.

Naturvejlederne har det lokale know how. De kender deres lokale hav og ved, hvor de kan sætte en ruse og skaffe smådyr til formidlingsakvariet. De kender deres lokale skoler og kan koble formidlingen til elevernes lokalområde. Og de følger op på togtet, når de efterfølgende besøger skolerne.

"Et samarbejde om vores fælles havmiljø løfter formidlingen op på et nyt niveau. Når Hovedet i Havet og naturvejledere og naturfagskonsulenter sammen udvikler undervisning om det danske havmiljø, bliver der skabt en synergi. Eleverne får en fornemmelse af, at det ikke kun er deres egen fjord, men hele havmiljøet, der har brug for hjælp”, siger Naturvejleder Helle Thuesen Westergaard fra Vejle kommune, der også var med på togtet.

Mere information om projektet

Projektet er forankret på Aarhus Universitet og er støttet af Nordea-fonden.

Find tværfaglige forløb på projektets hjemmeside: https://projekter.au.dk/havet/
Find videoer her: https://www.youtube.com/@hovedetihavet1834/videos
På temasiden ’Havet i Skolen’ kan du søge i materiale udbudt af aktører over hele landet. Du finder temasiden på ’Skoven i Skolen’: https://skoven-i-skolen.dk/havet-i-skolen-0
Her finder du en kort video om togtet i Lillebælt. En længere version findes på Hovedet i Havets YouTube kanal: https://youtu.be/5_--Gk0QyUg?si=p_4R_1ahUUPdd-Mf