Aarhus Universitets segl

Adjunkt Elizabeth le Roux modtager bevilling

Adjunkt Elizabeth le Roux modtager kr 2.879.548 inden for Inge Lehmann-programmet fra Danmarks Frie Forskningsfond. Pengene skal gå til et projekt, der omhandler rewilding.

Adjunkt Elizabeth le Roux Foto: Adjunkt Elizabeth le Roux

Tillykke til adjunkt Elizabeth le Roux. Hun har netop modtaget en Inge Lehman-bevilling på knap 3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at dokumentere hvordan rewilding påvirker tilstedekomsten af næringsstoffer og plantearter.

Rewilding bruges i stigende grad som initiativ i forbindelse med klimaindsatser, men der er stadig en vis usikkerhed omkring de konkrete fordele ved at tilføje vilde dyr til naturen. For at imødekomme dette vil Elizabeth le Roux udforske virkningerne af at indføre vilde dyr i landskaber, der førhen har været landbrugsjord.

"Landbrugsmarker er især interessante, fordi jorden er blevet meget homogen og landskabet er udjævnet efter flere års pløjning og påvirkninger fra mennesker. Det har givet en mere jævn fordeling af næringsstoffer på markerne. Jeg vil undersøge, hvad der sker, når man tilføjer dyr til disse homogeniserede områder. Selvom landskabet i starten er homogent, vil dyrene bruge det på en ikke-homogen måde. De vil udvikle vaner for deres adfærd, herunder bevægemønstre, valg af hvilesteder og etablering af stier og spor,” siger hun.

Hendes mål er at vise, hvordan dyrene ændrer markernes næringsstoffer når de indtager, transporterer og deponerer næringsstoffer i bestemte områder. Hun vil dokumentere de mekanismer, som genopbygger landskabets kompleksitet. Da næringsstoffer i jorden er så grundlæggende for alt andet, vil dette påvirke udbredelsen af ​​planter og gradvist ændre landskabet.

”Hvis rewilding-initiativet genskaber ernæringsmæssig varians i landskabet, bør det føre til flere nicher for forskellige planter - og i sidste ende dyr - og dermed have en enorm effekt på hele økosystemet på sigt. Jeg vil gerne vise, hvordan det sker,” siger hun.

Læs mre om projektet på dff.dk: Forskningsprojekter — Danmarks Frie Forskningsfond (dff.dk)