Aarhus Universitets segl

Bogudgivelse: Østers - en natur- og kulturhistorie

Østers. Interessen for østers er støt stigende, og naturvejledere melder om udsolgte østersture i Vadehavet og Limfjorden. Men udover at det er en spise, som mange sætter pris på, hvorfor er det lille dyr egentlig så fascinerende? Det kan du finde et bud på i en ny bog om østers skrevet af blandt andet lektor K. Thomas Jensen.

Fyldt med mange smukke billeder giver den nye bog "Østers - en natur- og kulturhistorie" et sammenhængende overblik over den interessante historie, som involverer østers i Danmark. Det handler om alt fra stenaldermennesker, konger, monopoler og til problematikken om invasive dyrearter i danske farvande. Bogen er skrevet af lektor K. Thomas Jensen og direktør for Vadehavscentret Klaus Melbye.

”Østers er spændende på utroligt mange måder. Østers er en powerpakke af næringsstoffer bl.a. de essentielle omega-3-fedtsyrer, der er så vigtige for hjernen. Men faktisk er østers også særligt spændende, fordi de er hægtet op på mange dele af Danmarks historie,” siger K. Thomas Jensen.

Kongens østers

Østers’ kategorisering som en luksuriøs fødevare skete ikke før i 1500-tallet. Inden dette var østers hvermandseje og tilgængelige for alle, men da kong Frederik II i 1587 tog ejerskab over alle østers, gjorde han dem til en delikatesse for de velstillede.  

Der er desuden flere usande fortællinger knyttet til den danske østershistorie. Et falsk rygte fortæller blandt andet, at Vadehavets østersbanker blev anlagt af Knud den Store, der i 1020’erne importerede europæiske østers fra England, men denne historie har vi aflivet.

Invasive østers

Dykker man ned i den mere biologifaglige del af østers, er det vigtigt at nævne, at der er flere arter af østers. I Vadehavet har vi primært haft arten ”Europæisk østers”, men de forsvandt fra den danske-tyske vadehavsregion i slutningen af 1900-tallet som følge af overudnyttelse.

”I dag har vi kun europæisk østers i Limfjorden. Men både i Vadehavet og Limfjorden er der dukket en ny invasiv østers-art op: Stillehavøsters. Den har spredt sig fra dyrkningsanlæg begunstiget af klimaændringer.  og udgør nu en trussel for den oprindelige flora og fauna. ” siger K.Thomas Jensen.

Vil du vide mere?

Se bogen og læs uddrag: Østers (unipress.dk)

Hør radio interview med K.Thomas Jensen: Stream Østers - en natur- og kulturhistorie by Videnslyd | Listen online for free on SoundCloud