Aarhus Universitets segl

Bioformidling for folkeskolen

Biologiformidlingen henvender sig primært til elever fra 8. til 10. klassetrin, men alle er velkomne til at kontakte os.

Vores opgave er at formidle biologi på en inspirerende og spændende måde, som inddrager eleverne og gør dem nysgerrige.

Et besøg hos os varer 1½-2 timer og består af en kort introduktion til det valgte emne, efterfulgt af en praktisk øvelse (se udvalg af øvelser nedenfor).

Oplæg og øvelser varetages af biologistuderende, som tilpasser niveauet efter den enkelte klasse. Derudover fortæller formidlerne også lidt om, hvordan det er at studere på universitet.

Biologiformidlingen er en del af den fælles besøgsserviceordning ved Faculty of Natural Sciences ved Aarhus Universitet, hvor folkeskoleelever og gymnasieelever har mulighed for at besøge universitetet, og opleve stemningen og faciliteterne.

Øvelser

Nedenstående øvelser er faste tilbud, men kontakt os, hvis du har andre ønsker.

Genetik

Eleverne får kendskab til begreber indenfor genetik. Vi giver en introduktion til DNAs placering og funktion i cellen og sammen med eleverne laver vi DNA udtræk af løg og/eller tomater. Afhængigt af klassetrin taler vi om arvelighed, arveanlæg, kloning og gensplejsning.

Menneskekroppen

Vi taler om, hvad der karakteriserer et pattedyr og giver forskellige eksempler på pattedyr. Derefter dissekerer formidlerne et par rotter og beskriver deres indre og ydre organers udformning og funktion. I grupper af 2-3 personer dissekerer eleverne dernæst et svinehjerte, og vi taler om hjertets funktion og udformning.

Fiskedissektion

Formidlerne holder et lille oplæg, hvorefter eleverne i grupper på 2-3 personer dissekerer en fisk. Vi ser på fiskenes indre og ydre organer, og taler om deres tilpasning til livet i vand. Desuden kommer vi ind på fiskenes fødeoptagelse, sanser, og hvordan fiskene optager ilt.