Aarhus Universitets segl

Kompetencerne fra studiet åbnede vejen for jobbet

Da Nina i sin tid blev uddannet biolog, havde hun aldrig hørt om, at man som mikrobiolog kunne arbejde på et apotek. I dag kvalitetssikrer hun procedurerne for medicinfremstillingen på Region Nordjyllands Sygehusapotek. Læs her om Ninas rejse til jobbet

Interessen for mikrobiologien

Inspirationen til at læse biologi kom gennem Ninas gymnasievenindes mor, som var professor i geo-mikrobiologi. 

”Hun havde gang i alle mulige fede projekter, og jeg fik indtrykket af, at det var et varierende og spændende job. Jeg vidste ikke helt, hvad jeg ville, men jeg vidste, at det skulle være noget inden for naturvidenskab. Og biologi er en bred uddannelse, hvor man kan lave alt muligt fra laboratoriearbejde til feltarbejde,” fortæller Nina. 

Under uddannelsen blev Nina specialiseret i mikrobiologi. 

”Jeg havde en idé om, at jeg gerne ville arbejde med laboratorie. Og så syntes jeg også, at medicin og fremstilling var spændende. Vi havde faktisk også et fag i Anvendt Mikrobiologi, hvor vi tog på besøg hos Novo Nordisk. Det gjorde stort indtryk på mig, hvordan vi kunne bruge vores biologiske viden inden for dette område”. 

Vejen til jobbet

Nina anser sin nuværende stilling for at være sit første ”voksen-job”. Før da, bar hendes karriere præg af de studiejobs, hun har haft. 

Nina fortæller, ”På mit andet år tog jeg et studiejob i Skandinavisk Dyrepark – hvilket er noget anderledes, end hvad jeg arbejder med i dag. Der blev jeg i to år.
Fra 2017 og til jeg blev færdig i 2019, var jeg involveret i et projekt på Universitetet, der hed ”Hovedet i Havet”, hvor jeg arbejdede som formidler. Derudover havde jeg sideløbende et arbejde på Teknologisk Institut i deres Olie- og Gasafdeling, hvor jeg arbejdede med mikrobiologisk laboratoriearbejde. Derudover var jeg meget aktiv i det frivillige på studiet, både i Fredagsbaren og som tutor”. 

Vejen til Ninas arbejde kom dog ikke af kontakter fra hendes studiejobs, men derimod gennem klassisk jobsøgning. 

”Efter jeg blev færdiguddannet, var jeg på dagpenge i en periode og søgte bare jobs på den klassiske måde med at have nogle søgeord og finde stillingsopslag. Her dukkede sygehusapoteket op. Jeg havde ikke hørt om den type stilling før, men jeg kunne se, at jeg lige passede ind med min erfaring fra mikrobiologi. Og det har de jo også syntes.” 

Nina fortæller, at det snarere har været kompetencerne fra studiet end hendes studiejobs, der gjorde hende kvalificeret til jobbet. 

”Laboratoriearbejdet fra mine studiejobs har sikkert hjulpet, men det har klart mest været kurserne på biologiuddannelsen der havde betydning for min arbejdserfaring ”, fortæller Nina. 

Hvad laver man som mikrobiolog på et sygehusapotek?

Nina har svært ved at svare på, hvordan en typisk hverdag forløber, for det varierer. Sygehusapoteket har to typer laboratorier, et fysisk-kemisk laboratorie og et mikrobiologisk laboratorie. Nina er den, der har ansvar for det mikrobiologiske. 

Men hvad laver et sygehusapotek overhovedet? 

Nina forklarer, ”Sygehusapoteket producerer manuelt medicin til patienter, der skal have særlig tilrettet medicin, der ikke masseproduceres. Denne medicin skal leve op til krav og standarder fra Danmark og EU’s lovgivning. Herunder en række hygiejne-kriterier. Det er ikke mig, der sidder og tester medicinen for mikrobiologisk påvirkning, men jeg får laboratoriesvar og sidder dagligt og godkender procedurerne for fremstillingsprocesserne”. 

”Derudover er det også mit ansvar at implementere nye praksisser, når der f.eks. kommer nye krav fra EU. Jeg har også siddet med et projekt, hvor der var bygget nye laboratorier. Her skulle jeg godkende, om laboratoriet levede op til de mikrobiologiske standarder – altså om det overholder de krav, der er, for bakterier og svampe”.

Selvom Nina ikke arbejder i laboratorie, bruger hun i høj grad den basisviden, hun har fået på studiet. 

”Jeg bruger mit kendskab til mikrobiologi til at tolke de resultater, der lander på mit skrivebord. Derudover søger jeg videnskabelig litteratur på forskellige ting. I bund og grund benytter jeg mig af den basisviden, jeg har fået på uddannelsen, som måske virker abstrakt for mange andre mennesker”.

Udfordringerne i jobbet

Nina fortæller, at overgangen fra studieliv til et ansvarsfuldt arbejde var udfordrende.

”Der plejede jo altid at være nogen, jeg kunne spørge til råds, men nu skulle jeg selv ud at finde den viden, jeg havde brug for. Som den eneste mikrobiolog på sygehusapoteket var der ikke nogen, der talte samme ”sprog” som mig, som jeg kunne spare med”.

I dag har Nina dog fået mere selvtillid og har selv fundet en løsning med den manglende sparringspartner. 

”Jeg tog initiativ til at spørge min leder om, vi ikke kunne skabe et nationalt netværk blandt de mikrobiologiske fagansvarlige på de andre sygehusapoteker. Det er jo samme lovgivning, vi skal implementere, så det giver jo kun mening, at vi taler sammen og strømliner praksis”, fortæller Nina.  

De bedste råd til studerende

”Vær nysgerrig og interesseret i de kurser, du vælger. Og nyd friheden og de muligheder der er i at være studerende. Karrieremæssigt er det en god ting at have et overordnet mål at gå efter, men det vigtigste er at nyde studielivet og det sociale på studiet. Det er jo også dit fremtidige netværk og sparringsfæller, du etablerer”.