Aarhus Universitets segl

Kvaliteten skal vi ikke gå på kompromis med

Særligt tre ting får Frederik C.R. Thomsen til at stå ud af sengen hver dag og møde hos Arla Foods Ingredients i Viby: At levere fagligt velfunderede resultater, fungere som bindeled mellem fagligheder og levere klart formidlede præsentationer. Omdrejningspunktet for alle hans aktiviteter? Vallepulver! Det sælges til hele verden og bruges som ingrediens i modermælkserstatning, proteindrikke, energidrikke, bagværk og meget mere.

13. september 2021

Frederik C.R. Thomsen er ansat i Arla Foods Ingredients Group P/S, der er et datterselskab til Arla Foods. På navneskiltet står der ”Global Quality and Microbiology Specialist” og det dækker over to ansvarsområder. For det første sikrer han, at Arlas produkter inden for vallepulver lever op til alle kvalitetskrav. For det andet fungerer han som mikrobiologisk ekspert.

Et højt kvalitetsniveau i en virksomhed i udvikling

I arbejdet med kvalitetssikring fungerer Frederik C.R. Thomsen lidt ligesom en dørmand, der tjekker om gæsterne er over 18 år gamle. Når salgsafdelingen eksempelvis får en idé til at sikre, at årsregnskabet går bedre op, eller når produktionen ønsker at lave en ændring uden fuldt kendskab til, hvordan det påvirker det aftalte kundekrav, er det hans job at sikre, at der er styr på kvaliteten

Det kunne f.eks. være, at sælgerne ser en mulighed for at øge indtjeningen og få et bedre forhold til kunden ved at levere en ordre hurtigt – dvs.  inden alle kvalitetsanalyserne er fuldstændigt i hus. Eller det kunne være, at fabrikken ønsker at implementere en ny emballagemaskine, der ændrer væsentligt på produktets udseende, hvilket kræver kundens accept.

Alle produkter skal have samme høje niveau af kvalitet og leve op til gældende kontrakter, og det er Frederiks opgave at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre.

Det handler om mennesker

Det er dog ikke en nem eller hurtig opgave: Eftersom han hverken er sælger, tekniker, kunde, logistiker eller producent, bruger han meget tid på at lytte til og forstå ønskerne fra de forskellige afdelinger, der er involveret. Det er således hovedsageligt de personlige kompetencer kombineret med generelle universitetsfærdigheder, han sætter i spil på daglig basis.

”75% af mit arbejde handler om at tale med mennesker og få dem til at forstå hinandens behov og interesser. Når jeg har været hele vejen rundt, kan jeg ofte selv træffe en beslutning. Nogle gange er sagen dog mere kompliceret, og jeg må præsentere den for min chef eller andre beslutningstagere, der så kan sige ja eller nej,” siger Frederik C.R. Thomsen, der i arbejdet med at samle de faglige input fra forskellige afdelinger trækker på sine erfaringer fra studiet, hvor han lærte at dele et kompliceret problem op i små dele, så det til sidst er muligt at finde en løsning.

Den mikrobiologiske ekspertviden sættes i spil

I rollen som mikrobiologisk ekspert får han mulighed for at sætte sine mere fagnære kompetencer fra studiet i spil. Det skete blandt andet, da en større kunde efterspurgte at vallepulveret fremover skulle undersøges for en bakterieart, der lå udenfor den sædvanlige mikrobiologiske analyse, som Arla Foods Ingredients udfører på alle leveringer. Det ville være en stor omkostning for både Arla Foods Ingredients og for kunden, da det ville kræve ca. 2500 analyser á 1000 kr. hvert år. Her skulle Frederik C.R. Thomsen undersøge fordele og ulemper.

”Vi igangsatte en større undersøgelse for at finde ud af om mikroorganismen fandtes på fabrikken. Som mikrobiolog ved jeg, at den pågældende bakterie kan danne biofilm, så vi skulle på jagt efter biofilm på fabrikkens rørledninger, eller vandforsyning,” siger han.

Her kom første udfordring: Der fandtes 500 km rør på fabrikken, så hvor skulle de starte? Løsningen blev at indgå i en tæt dialog med folkene på fabrikken, der kunne udpege de mest sandsynlige steder for vækst af biofilm. Det endte altså med, at det igen handlede om at få fat i de rigtige mennesker, skabe relationer, lytte og forstå.

Hvad drømmer du om?

Frederik C.R. Thomsens næste karriereskridt er sandsynligvis en stilling, der er tættere på kunderne.

”Helt generelt vil jeg gerne tale med folk, og komme ud og præsentere. Jeg vil gerne være den, der undersøger kundernes behov, laver aftaler med dem, og bruger samarbejdet med kunden som basis for at skabe nye produkter,” siger han og tilføjer, at han på længere sigt også drømmer om personaleansvar og muligheden for at sætte retning i større sammenhænge.

Bedste råd til nuværende studerende

Han anbefaler nuværende studerende at øve sig i at oversætte sine kompetencer til noget, der kan forstås af almindelige mennesker.

”Under studiet var jeg f.eks. god til at planlægge eksperimenter og min tid, og det har vist sig at være en af mine vigtigste kompetencer” siger han.

Desuden understreger han, at når man har fået et job, er det vigtigt at tale med venner og kolleger om, hvad man laver, arbejdsforhold, løn og ønsker til fremtiden

Blå Bog

Navn: Frederik C.R. Thomsen

Job: Global Quality and Microbiology Specialist hos Arla Foods Ingredients Group

Kandidat-år: 2019