Nyheder og arrangementer

Små elektroniske rygsække afslører: Flagermus jager med svage ekkoer

03.03.2021Flagermusenes ekkolokalisering er mere avanceret end hidtil troet. Flagermus dæmper deres skrig næsten til en hvisken, når de jager, så ekko fra træer og bygninger ikke overdøver ekko fra byttet.

Forskningsprojekt vil forstå skyerne over Arktis

26.02.2021Det arktiske område er meget følsomt over for klimaændringer, og de igangværende ændringer i Arktis har en afgørende effekt på det globale klima. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der betinger processerne i det arktiske klima. Med en bevilling fra Villum Fonden vil forskerne bag ICARUS-projektet undersøge, hvordan særlige mikroorganismer påvirker dannelsen af is i skyerne.

Figurtekst LP_VAAM!: Mikroskopbillede af kabelbakterier, der rækker den ene ende af bakterien ud efter ilt. Fronten mellem det øvre iltholdige og det nedre iltfrie lag ses som en mælket hvidlig linje, der er dannet af små bakterier, som aktivt holder sig i netop dette grænselag. (Foto: Stefano Scilipoti).
Figurtekst Opstilling: I laboratoriet blev kabelbakterier placeret i et lille fladt, gennemsigtigt kammer. Bakterierne havde adgang til iltfrit mudder fuldt af føde i midten af kammeret, mens der strømmede ilt ind fra kanterne. (Foto: Maria Blach Nielsen).

Elektriske kabelbakterier ånder med ilt på en hidtil uset effektiv måde

11.02.2021For snart 10 år siden beskrev forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde de flere centimeter lange kabelbakterier, der lever ved at sende en elektrisk strøm fra den ene ende til den anden ende af bakterien. Nu dokumenterer forskerne, at ganske få celler i bakterien kører med et ekstremt højt iltforbrug, mens resten af cellerne omsætter føde og vokser uden ilt. En helt enestående livsstil.

tir 09 mar
14:00-16:00 | Online
Deep learning and computer vision will transform entomology
Seminar: Arktisk Forskningscenter og Institut for Bioscience
tir 16 mar
13:00-12:00 | Online
Trans-European online seminar on science-based policy advice in agriculture, food, climate and environment
European governments are facing critical decisions on agriculture, food, climate and environment. Science based policy advice is in high demand, but varies across Europe. The aim of the first trans-European seminar in this area is to facilitate exchange of experiences, challenges and best practices in how to provide Science based policy advice.
tir 20 apr
14:00-16:00 | Online
Arktiske havpattedyr i en post-arktisk verden
AROS Biologi forelæsning