Aarhus Universitets segl

Fysiologi: læren om hvordan kroppen fungerer

Fysiologi – læren om hvordan kroppen fungerer – udgør en stor del af gymnasieundervisningen i de biologiske fag, men er også et udfordrende emne på grund af samspillet mellem de mange forskellige organer. Her skal den nervøse og humorale regulering integreres og balancen imellem de forskellige reguleringsmekanismer skifter under sygdomme, men også under fysisk arbejde, søvn mere.

Kursusbeskrivelse

I dette kursus vil vi lægge vægt på den integrative fysiologi gennem forelæsninger, teoretiske øvelser og nogle små praktiske målinger som også kan laves med eleverne. Vi vil lægge vægt på fysiologiske ændringer ved fysisk inaktivitet og overvægt, samt forskellige metaboliske sygdomme og kredsløbsforstyrrelser.

Denne kliniske tilgang vil suppleres med eksempler fra den sammenlignende fysiologi, hvor forskellige dyrs tilpasninger til ekstreme tilstande (dvale, anoksi, migration, frysning med mere) vil bruges som perspektivering.

Mange af disse eksempler vil kunne bruges direkte i undervisningen og vil være et flot eksempel på August Krogh princippet om at arter med særlige tilpasninger er særligt egnende til forståelse af en given fysiologisk mekanisme

Formål

Kursets formål er at give kursisterne forudsætninger for at arbejde med forskellige fysiologiske problemstillinger. Derudover giver kurset viden og praktisk erfaring i små fysiologiske målinger som kan laves med eleverne. Kursusmaterialet indeholder inspiration til konkrete undervisningsforløb, der kan implementeres i biologiundervisningen.

Undervisningsform

Kurset består primært af forelæsninger og teoretiske øvelser, suppleret af små praktiske målinger som også kan laves med eleverne.

Litteratur 

Alstrup Olsen, A & T. Wang (2023). Fysiologi på tværs: Organernes funktion hos hvirveldyrene. Biologiforbundet, Nucleus. Samt forskellige danske artikler af kursusudbyder om fysiologi

Denne litteratur sendes til deltagerne i god tid inden kurset (bogen i fysisk form mens alt andet materiale sendes elektronisk)

Målgruppe

Kurset henvender sig primært til undervisere på ungdomsuddannelserne: STX, HF og HTX.

Underviser

Professor Tobias Wang, fra Zoofysiologi, Institut for Biologi, Aarhus Universitet. Tobias er ekspert i dyrenes fysiologi og arbejder bredt indenfor biologiske og medicinske problemstillinger. Han er særlig kendt for studier af giraffens kredsløb, slangernes fordøjelse, fysiologien hos luftåndende fisk, og hjertets evolution. Tobias Wang har vundet forskellige formidlingspriser og underviser bredt indenfor de fysiologiske discipliner.