Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsarkiv

06.04.2021 | Institut for Biologi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Flere grønne områder dedikeres til biodiversitet på AU

Aarhus Universitet vil have mere biodiversitet på flere af universitetets grønne områder. Områderne skal medvirke til at øge antallet af arter og kan fx bruges i forbindelse med undervisningen og som mødested for sociale fællesskaber.

På den digitale platform ”Havet i Skolen” er der bl.a. direkte adgang til de undervisningsforløb, akvarierne har udviklet. Foto: Peter Bondo, Hovedet i Havet.
Akvarier, museer, naturvejledere og formidlingsprojekter har gennem flere år udarbejdet spændende undervisningsmateriale om livet i havet. Fra onsdag d. 24. marts kan alle let finde materialerne, der passer til et bestemt undervisningstrin, på den digitale platform: Havet i Skolen.
Den digitale platform giver også tips til, hvordan man selv kan lave simple undersøgelsesredskaber til at udforske havet – her en vandkikkert. Foto: Signe Brokjær, Hovedet i Havet.

24.03.2021 | Medarbejdere, Offentligheden / Pressen, Institut for Biologi

Ny digital platform tager undervisningen ud til havet

Onsdag d. 24. marts lanceres en ny digital undervisningsplatform, der har fået navnet ”Havet i Skolen”. Platformen samler alt relevant undervisningsmateriale fra mange forskellige aktører i Danmark og gør det nemt for lærer og elever at finde brugbart materiale om havet.

03.03.2021 | Institut for Biologi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Små elektroniske rygsække afslører: Flagermus jager med svage ekkoer

Flagermusenes ekkolokalisering er mere avanceret end hidtil troet. Flagermus dæmper deres skrig næsten til en hvisken, når de jager, så ekko fra træer og bygninger ikke overdøver ekko fra byttet.

26.02.2021 | Institut for Biologi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Forskningsprojekt vil forstå skyerne over Arktis

Det arktiske område er meget følsomt over for klimaændringer, og de igangværende ændringer i Arktis har en afgørende effekt på det globale klima. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der betinger processerne i det arktiske klima. Med en bevilling fra Villum Fonden vil forskerne bag ICARUS-projektet undersøge, hvordan særlige mikroorganismer…

Figurtekst LP_VAAM!: Mikroskopbillede af kabelbakterier, der rækker den ene ende af bakterien ud efter ilt. Fronten mellem det øvre iltholdige og det nedre iltfrie lag ses som en mælket hvidlig linje, der er dannet af små bakterier, som aktivt holder sig i netop dette grænselag. (Foto: Stefano Scilipoti).
Figurtekst Opstilling: I laboratoriet blev kabelbakterier placeret i et lille fladt, gennemsigtigt kammer. Bakterierne havde adgang til iltfrit mudder fuldt af føde i midten af kammeret, mens der strømmede ilt ind fra kanterne. (Foto: Maria Blach Nielsen).

11.02.2021 | Institut for Biologi, Medarbejdere, Offentligheden / Pressen

Elektriske kabelbakterier ånder med ilt på en hidtil uset effektiv måde

For snart 10 år siden beskrev forskere fra Aarhus Universitet for første gang nogensinde de flere centimeter lange kabelbakterier, der lever ved at sende en elektrisk strøm fra den ene ende til den anden ende af bakterien. Nu dokumenterer forskerne, at ganske få celler i bakterien kører med et ekstremt højt iltforbrug, mens resten af cellerne…

04.02.2021 | Institut for Biologi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Aarhus Universitet i spidsen for storstilet fælles arktisk indsats i Rigsfælleskabet

Uddannelses- og Forskningsministeriet har netop bevilget knap 37 millioner kroner til en målrettet indsats, der skal udrede betydningen af klimaforandringer i det arktiske miljø, hvor hurtigt ændringerne sker og hvordan de påvirker resten af kloden. Projektet knytter alle rigsfællesskabets arktiske aktører sammen i ét netværk.

04.02.2021 | Institut for Biologi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Potentielt giftige planktonalger kan spille en afgørende rolle i fremtidens Arktis

I takt med at havisen skrumper ind i Arktis, sker der ændringer i havets planktonsamfund, der producerer føde til hele den marine fødekæde. Ny forskning viser nu, at en potentielt giftig planktonalge, der både laver fotosyntese og optager føde, kan blive en vigtig spiller i det arktiske hav, når havisen i fremtiden bliver tyndere og tyndere.

Tangsnarre. Foto: Leander Hessner.

29.01.2021 | Institut for Biologi, Offentligheden / Pressen, Medarbejdere

Styrket fokus på bæredygtighed i Aarhus Havn

Nyt strategisk samarbejde mellem Aarhus Havn og Institut for Biologi skal fokusere på den miljømæssige og biologiske bæredygtighed i de kystnære områder omkring havnen. Det sker ved at genskabe habitater for fisk og andre organismer i vandet. Allerede nu inkluderer samarbejdet Aurora, Aarhus Universitets forskningsskib, og etableringen af Biohuts…

25.01.2021 | Institut for Biologi, Offentligheden / Pressen, Biochange, Nyt fra ledelsen

Jens-Christian Svenning modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat

Professor Jens-Christian Svenning modtager det prestigefyldte legat på 5 mio. kr. for sit markante bidrag til teknisk og naturvidenskabelig forskning

22.01.2021 | Institut for Biologi, Offentligheden / Pressen, Nyt fra ledelsen

Forskningstalent fra Biologi modtager Villum-bevilling

Adjunkt Tina Santl-Temkiv modtager 5,9 millioner kroner til projektet: Is-dannende proteiners indflydelse på arktiske skyer: ICARUS.

Viser resultater 1 til 10 ud af 45

1 2 3 4 5 Næste