Aarhus Universitets segl

Projekt 2: Genopretning af Holme å

De nederste 12 km af Holme Å blev genoprettet i 2021 med det formål styrke biodiversiteten og levebetingelserne for truede dyrearter i og omkring åen. Den gamle kanal blev erstattet med den oprindelige Holme Ås naturlige forløb samtidig med at Holme Kanal blev nedlagt således at kanalen tildækkedes med jord med undtagelse af en skovstrækning der blev bevaret pga. kulturhistoriske værdier. På den genetablerede Holme Å strækning er det oprindelige meandrerende forløb genskabt, en enkelt reguleret meanderbue er genskabt og der er anlagt ti gydebanker og fem vadesteder til kreaturer og heste.

Fra 2023 og seks år frem skal effekten af restaureringsprojektet på dyre- og planteliv undersøges. Effektundersøgelserne udarbejdes i samarbejde med Varde Kommune og Aarhus Universitet.

Det første år vil der være særlig fokus på at se på hvilke arter af planter og smådyr der koloniserer den genoprettede strækning. Der er stor forskel på hvilke arter der hurtigt koloniserer den genoprettede strækning. Det kan man se i figur 5 hvor nogle arter findes lige hyppigt på den opstrømsbeliggende strækning som på den genoprettede strækning, mens andre arter især findes på den opstrømsbeliggende vandløbsstrækning. Det gælder eksempelvis den sjældne vårflue Ityrichia lamellaris. Det bliver interessant at følge arternes kolonisering af den genoprettede Holme å i de kommende år.