Studiet af biodiversitet omfatter alle levende organismer og deres rumlige og tidslige fordeling. Biodiversiteten er udfordret globalt af menneskelige aktiviteter, som truer arterne og accelererer deres uddøen, hvilket kan have negativ indvirkning på den tætte kobling mellem natur og menneskers aktivitet (kultur). Ud over klassiske metoder til at studere biodiversitet, bruges i dag avanceret DNA-teknologi i kombination med bioinformatiske analysemetoder.
På Institut for Biologi arbejder vi på at øge vores forståelse af biodiversitet, fra små genetiske variationer, over variationer mellem arter til variationer på økosystemniveau. Instituttet bidrager til den løbende opdagelse af nye livsformer fra mikroorganismer i havbunden til nye plantearter i tropiske regnskove. Vores forskning adresserer spørgsmål om biodiversitet med et evolutionært udgangspunkt for at forstå, hvordan de organismer, vi kender i dag, er blevet til. For eksempel: Hvordan opstod biodiversiteten? Hvad er de nødvendige betingelser for at opretholde den? Vi arbejder desuden med at beskrive biodiversitetens rolle i truede økosystemer og på at udvikle modeller, som kan forudsige de fremtidige forandringer i biodiversiteten og økosystemerne.
Research topics:
(1) Impact of environmental factors and biogeochemical processes on nutrient and carbon retention and export in stream ecosystems
(2) Impact of climate change on Arctic stream ecosystem functioning
(3) Biogeochemical links between terrestrial and aquatic ecosystems
(4) Macrophyte and biofilm ecology